Bakpannen in carbonstaal zijn goedkoop, sterk en duurzaam, maar vragen wat meer aandacht bij het juiste gebruik en onderhoud.

De grote voordelen van deze ijzeren pannen is dat warmte gelijkmatig verdeeld wordt en lang vastgehouden wordt. Het materiaal verdraagt hoge temperaturen en is daardoor ideaal voor het dichtschroeien van vlees bijvoorbeeld. Verder is de pan bestand tegen scherpe voorwerpen en buigen bij oververhitting.

Nadelen zijn het gewicht en het feit dat de pan kan roesten bij verkeerd onderhoud.

Voor je de pan in gebruik neemt ...

Een nieuwe ijzeren pan is steeds voorzien van een beschermende vetlaag, reinig de pan daarom eerst met water en afwasmiddel (zet de pan nooit in de vaatwas). Droog de pan onmiddellijk af en zet ze op een licht vuurtje, zodat alle vocht verdampt.

Gebruik keukenpapier om de pan in te vetten met druivenpitolie of een gelijkaardige olie, bestand tegen hogere temperaturen. Zet de pan terug op een licht vuurtje voor 3 minuten en herhaal deze stap een 3-tal keer. De pan heeft nu een natuurlijke beschermende laag tegen roest en zal ook minder snel kleven.

Reiniging na gebruik

Reinig de pan met heet water en een schuurspons. Gebruik geen detergent, omdat hierdoor de beschermende laag verdwijnt. Droog de pan af en zet ze even op een warm vuurtje, zodat alle vocht verdampt. Vet de pan opnieuw in met een fijne laag olie voor ze terug in de kast gaat.

Grondige reiniging

Het is normaal dat de pan na verloop van tijd zwart wordt en af en toe is een grondige reiniging aangeraden. Vet de pan in en zet ze op een licht vuurtje. Strooi er grof zeezout in en laat 1 tot 2 minuten inbakken. Schuur in een cirkelvormige beweging overtollige vuilresten weg met keukenpapier, terwijl de pan nog op het vuur staat. Herhaal deze stappen nog eens met fijn zout tot alle aangekoekte vuil verdwenen is. Volg hierna opnieuw de procedure "reiniging na gebruik", zodat er geen zoutresten meer achterblijven. Zout is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van roest.

Goed om weten

  • Warm de pan bij voorkeur gradueel op, plotse temperatuurschommelingen probeer je best te vermeiden. Let op als je bakt op inductie, de temperatuur kan té hoog oplopen en de pan oververhitten.
  • Hou de pan dus steeds ingeolied en verwijder steeds alle sporen van zout, alcohol, zuren en tomaten. Deze werken roestvorming in de hand.
  • Mochten er toch roestplekken verschijnen, verwijder deze dan door de plekken 10 minuten in azijn te laten weken en vervolgens met bicarbonaat en staalwol weg te schuren. Als de bruine roestplekken na het spoelen met water nog niet verdwenen zijn, kan deze stappen nog eens herhalen. Het is normaal dat er lichtere plekken zichtbaar blijven. Na dit proces volg je best opnieuw de stappen zoals beschreven bij de ingebruikname van een nieuwe pan.