![]() |
AISI 304 en AISI 430 zijn de meest voorkomende benamingen voor de soorten inox gebruikt voor keukenmeubilair zoals werktafels, kasten, rekken en spoeltafels. Voor bestek, kookpotten en inox keukengerei zal eerder de term inox 18/0, 18/8 of 18/10 gebruikt worden. Deze legeringen zijn bestand tegen corrosie en geschikt voor rechtstreeks contact met voeding. De getallen staan voor het percentage chroom/nikkel . De verschillen hebben meestal betrekking op de verwerking van het staal. We beperken ons hier tot de verschillen die je als gebruiker in de keuken moet kennen.
Messen 's nacht in de vaatwasmachine laten zitten in warme en vochtige omstandigheden is daarom zeer sterk afgeraden. Eens putcorrosie ontstaat gooi je het aangetaste mes best weg omdat het roestpartikels produceert. Deze roestpartikels kunnen zich als een virus vastzetten op 'technisch' roestvrije items zoals vorken, lepels, pannen en kookpotten met na verloop van tijd echte roestplekken tot gevolg. Let ook op met niet roestvrije aardappelmesjes, gietijzeren potten met beschadigde beschermlaag, ... ook dit zijn potentiële verspreiders van roestpartikels in je vaatwasmachine. Deze 'afzetting' van roest is in het begin nog eenvoudig te reinigen met bvb. citroen.
Onze ervaring is dat dit probleem zich enkel voordoet in huishoudelijke vaatwassers en niet in professionele vaatwassers waar een wasbeurt beperkt is tot enkele minuten.