over inox

Wat u moet weten over inox

AISI 304 en AISI 430 zijn de meest voorkomende benamingen voor de soorten inox gebruikt voor keukenmeubilair zoals werktafels, kasten, rekken en spoeltafels. Voor bestek, kookpotten en inox keukengerei zal eerder de term inox 18/0, 18/8 of 18/10 gebruikt worden. Deze legeringen zijn bestand tegen corrosie en geschikt voor rechtstreeks contact met voeding. De getallen staan voor het percentage chroom/nikkel . De verschillen hebben meestal betrekking op de verwerking van het staal. We beperken ons hier tot de verschillen die je als gebruiker in de keuken moet kennen.

AISI 304 (inox 18/8-18/10)

Deze legering bestaat uit austenitisch staal en is niet magnetisch. Dit materiaal is net iets beter bestand tegen corrosie dan AISI 430 door het hogere chroom-gehalte. De aanwezigheid van nikkel zorgt voor een betere weerstand bij hoge temperaturen en een duurzame glans. Een andere eigenschap van dit materiaal is dat het een slechte geleider is van warmte.

AISI 430 (inox 16/0-18/0)

Deze legering bestaat uit ferritisch staal en is magnetisch. Het is bestand tegen corrosie, maar zal bij bestek bijvoorbeeld, haar glans verliezen na veelvuldig gebruik in de vaatwas. Door het hoger koolstofgehalte is AISI 430 harder en beter geschikt voor bijvoorbeeld het snijvlak van messen. In deze legering wordt geen nikkel verwerkt, waardoor het goedkoper is dan AISI 304.

Roestvrij staal (RVS)

Er is sprake van roestvrij staal bij een chroomgehalte vanaf 12%. Het aanwezige chroom zorgt namelijk voor een laag die het metaal beschermt tegen zuurstof en water, in normale omstandigheden. Toch bestaat nog steeds de kans op corrosie. Aangekoekte etensresten, kalkafzetting, chloor en zuren kunnen de beschermende werking van het chroomgehalte verminderen. Inox 18/8 of 18/10 is door het hoger chroomgehalte iets resistenter, vooral tegen zuren.

Putcorrosie

Putcorrosie is een typisch fenomeen bij messen, waarbij het snijvlak meestal uit een andere legering bestaat dan het handvat. Legeringen zonder nikkel en met minder chroom zijn nodig voor betere en duurzame snij-eigenschappen. Putcorrosie kan ontstaan in huishoudelijke vaatwasmachines bij gebruik van vaatwasproducten die zuren (producten met ontkalkende eigenschappen) of chloor bevatten.

Messen 's nacht in de vaatwasmachine laten zitten in warme en vochtige omstandigheden is daarom zeer sterk afgeraden. Eens putcorrosie ontstaat gooi je het aangetaste mes best weg omdat het roestpartikels produceert. Deze roestpartikels kunnen zich als een virus vastzetten op 'technisch' roestvrije items zoals vorken, lepels, pannen en kookpotten met na verloop van tijd echte roestplekken tot gevolg. Let ook op met niet roestvrije aardappelmesjes, gietijzeren potten met beschadigde beschermlaag, ... ook dit zijn potentiële verspreiders van roestpartikels in je vaatwasmachine. Deze 'afzetting' van roest is in het begin nog eenvoudig te reinigen met bvb. citroen.
Onze ervaring is dat dit probleem zich enkel voordoet in huishoudelijke vaatwassers en niet in professionele vaatwassers waar een wasbeurt beperkt is tot enkele minuten.